VIDEO | Demonstrații cu roboții viitorului. Studenții și doctoranzii Universității din Craiova le-au arătat elevilor tehnologia de ultimă generație la „Școala altfel”

Publicat: 04/03/2023, 12:26

Studenții, doctoranzii și profesorii i-au primit pe elevi în săli multimedia sau laboratoare. Tinerii au avut ocazia să vadă cum se fac aplicațiile pentru roboți, cum funcționează imprimantele 3D sau cum arată lumea prin ochelarii de realitate virtuală.

Robotul Pepper a atras cele mai multe priviri. Elevii au vorbit cu el și chiar au jucat x și 0 pe display-ul său. Pepper le-a arătat adolescenților cum se descurcă singur dacă este pus să rezolve o sarcină.

 “Este foarte interesant pentru că până acum am văzut roboți doar la televizor, iar acesta este fascinant. Ne bucurăm să avem ocazia să vedem cum se dezvoltă tehnologia în laboratoare”, a spus Alex, un elev.

Pepper a putut fi văzut doar în laborator pentru că este destul de mare. În schimb, colegul său, roboțelul NAO a făcut demonstrații în fața elevilor în Biblioteca Universității din Craiova. Acolo, studenții le-au arătat elevilor cum robotul programat de ei vorbește, cântă, dansează sau spune povești.

„Nao poate lua rolul unui asistent personal”

„Nao poate lua rolul unui asistent personal sau poate să fie implicat în aplicații bazate pe interacțiunea cu cei mici, cu precădere în cazul copiilor cu nevoi speciale. Nao este util pentru că poate să păstreze același nivel al conversației pe tot parcursul interacțiunii. Nu schimbă starea sau atitudinea față de copii, ceea ce îl face perfect. Bineînțeles, ne întrece pe noi oamenii din acest punct de vedere, pentru că noi nu vom reuși niciodată să aveam această performanță în vorbire, iar copiii cu nevoi speciale vor sesiza aceste schimbări la o persoană”, a precizat Ștefan Cismaru, doctorand.

Știința pornește, spre laboratoare, din cărți

Activitățile au avut loc la Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate, dar și la Biblioteca Universității din Craiova, la Facultatea de Științe sau în studioul TV al instituției. Pe lângă atelierele de robotică sau de realitate virtuală, copiii au vizitat și sălile de lectură ale bibliotecii. Cadrele didactice au vrut să le arate elevilor că știința pornește, spre laboratoare, din cărți.

“Am organizat aceste evenimente pentru a evidenția rolul cărților și al lecturii în dezvoltarea elevilor, pentru a scoate în evidență colaborarea strânsă dintre Biblioteca Universității din Craiova, cadrele didactice ale instituției și profesorii din învățământul preuniversitar. Totodată, în acest mod încercăm să atragem elevii către Universitatea din Craiova”, a declarat un reprezentant al Bibliotecii Universității din Craiova.

Conducerea instituției încurajează activitățile în care sunt implicați elevii.

„Porțile Universității din Craiova sunt în permanență deschise pentru elevi. Ei repezintă viitorul acestei instituții. Din rândul lor vom recruta următoarele generații de studenți, dar și viitorii profesori. În această săptămână, i-am primit în laboratoarele noastre sau am adus echipamentele în fața lor pentru a vedea îndeaproape tehnologia de care dispunem. În ultimii șapte ani, am investit foarte mult în digitalizare, dar și în echipamente de ultimă generație și ne bucurăm să le arătăm și copiilor cum ne desfășurăm activitatea. Avem încheiate protocoale de coaborare cu inspectoratele școlare pentru a facilita organizarea acestor ateliere educative”, a declarat prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova.

Aproximativ 300 de elevi au vizitat Universitatea din Craiova în cadrul programului național “Săptămâna altfel”.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×